Az abortusz elvégzése

Mi is történik?

A várandós méh

A várandós méhben a méhlepény gondoskodik a magzat számára oxigénről és táplálékról és szállítja el a szén-dioxidod és más salakanyagokat. A méhlepényhez csatlakozik a köldökzsinór, ami a vért oda-vissza szállítja a méhlepény és a magzat között. A magzat és az őt körülvevő magzatvíz a magzatburokban található.

Méh aspiráció (Kiszívás)   -  egyik módszer

A méh aspiráció a leggyakrabban alkalmazott módszer a terhesség megszakítására a várandósság első harmadában. Ez a módszer egy feltáró behelyezésével kezdődik, ami feltárja a hüvelyt. Az általában lidokainnal történő fájdalomcsillapítást követően az orvos egy éles fogóeszközzel, az úgy nevezett méhszájkifogóval megfogja a méhnyak végét és a hüvelycsatornával egy vonalba húzza. Ahhoz, hogy az abortusz elvégzéséhez szükséges további eszközök is alkalmazhatók legyenek, tágítókkal kitágítja a méhnyakat. Ezek a tágítók különböző méretűek, és mindig az eggyel nagyobb méretűt használják a tágítás során. Az itt ábrázolt folyamatban két méhnyaktágítót használnak.

Következő lépésként az orvos egy hajlékony műanyag csövet, katétert helyez a méhbe. Ez a cső hajlékony végével egy vákuumgéphez csatlakozik. Amint a gépet bekapcsolják, a vákuum kiszívja a magzatot, a magzatburkot és a magzatvizet a méh belsejéből. Ezután egy újabb ezsköz segítségével, az úgy nevezett golyófogóval eltávolítják a méhből a szívás során ottmaradt magzati részeket vagy szöveteket, beleértve a méhlepényt és köldökzsinórt is.

Amint ez kész, egy hurokban végződő fémpálca segítségével, azaz a küretkanállal végigkaparják a méh belsőfalát, hogy eltávolítsanak minden ottmaradt szövetet vagy a méhlepény maradványait. Ezt követően a szívócsövet ismét a méhbe helyezik, hogy a küretkanál által lekapart szöveteket is eltávolítsák. Amikor a méh már üres, a méhszájkifogót kiveszik, és a méh visszahúzódik az eredeti helyzetébe. A folyamat a feltáró eltávolításával fejeződik be.

Tágítás és kiürítés   -   egy másik módszer

A várandósság második és harmadik hónapjában alkalmazott leggyakoribb módszer a tágítás és kiürítés. Bár a műtét során használt eszközök nagy része megegyezik a méhaspiráció során használtakkal, a folyamat számos ponton lényegesen különbözik. Először is, mivel a magzat számottevően nagyobb a várandósságnak ebben az időszakában, a méhnyak nagyobb fokú tágítására van szükség. Ezt a tágítást több lépésben végzik, amiből következik, hogy általában egy napnál tovább tart a beavatkozás.

Az első nap

Az első napon a hüvelyt feltárják a feltáró segítségével. Ezután a méhszájkifogó méhnyakra rögzítésével a hüvelycsatornával egy vonalba húzzák a méhet. Ezt követően a méhnyak tágítás folyamata elkezdődik lamináriák felhelyezésével. (A laminária egy afrikai növény gyökere, ami nedvesség hatására többszörösére duzzad.) Mivel általában egyszerre nem egyetlen, hanem több laminariát helyeznek fel, egy vékony szondával lemérik a méhnyakcsatorna hosszát. Amint ez kész, golyófogóval elhelyzik a lamináriát és gézsapkát a méhszájra. Ezután a méhszájkifogót kioldják és a feltárót eltávolítják. A laminária felszívja a nedvességet a méhnyakból, ezáltal kitágítja a méhnyak nyílását. Ez a folyamat általában több óráig tart, de a várandósság kései szakaszában akár két vagy három napig is eltarthat. Esetenként újból és újból, egyidejűleg több lamináriát kell felhelyezni, hogy a megfelelő mértékű tágítást elérjék.

Az utolsó nap

Amint kellő mértékben kitágult a méhnyak, a feltárót ismét behelyezik és a gézt eltávolítják. Ezután a méhszájkifogóval a méhet egy vonalba húzzák a hüvellyel, és a lamináriát eltávolítják. Ezt követően a méhaspirációnál megismert fokozatosan növekvő méretű méhnyaktágítópálcákkal még tovább tágítják a méhnyakat.

Amint a méhnyakat kellőképpen kitágították, egy műanyag csövet, azaz katétert vezetnek be, amivel kiszívják a magzatburkot és a magzatvizet. Bár ebben a folyamatban a méhaspirációhoz képest sokkal jobban kitágítják a méhnyakat, a magzat már olyan nagy méretű, hogy a méhen belül kell feldarabolni, és a részeit így eltávolítani. Golyófogót használnak ennek elvégzéséhez, és a köldökzsinór eltávolításához. Amint ez kész, a küretkanállal végigkaparják a méh belső falát, hogy eltávolítsanak minden ottmaradt szövetet vagy a méhlepény maradványait. Ezt követően a szívócsövet ismét a méhbe helyezik, hogy a küretkanál által lekapart szöveteket is eltávolítsák.

Amikor a méh már teljesen kiürült, a méhszájkifogót kioldják, a feltárót eltávolítják, és ezzel a művelet a végére ér.


Vissza a lap elejére