Örökbefogadás - Feltételek

Az örökbefogadó alkalmasítása

Azok, akik szeretnének gyermeket örökbefogadói az alábbi feltételeknek kell megfelelniük mielőtt jelentkeznek a nyílt örökbefogadásokat előkészítő civil szervezeteknél:

Ha valaki szeretne gyermeket örökbe fogadni, az alábbi lépéseket szükséges megtennie. Erre vonatkozó kérelmet kell benyújtania a lakhelye szerint illetékes TEGYESZ-hez. A TEGYESZ-ek címének listája az interneten vagy az illetékes önkormányzatoknál megtalálható. A szakszolgálat ezután tájékoztatót küld az alkalmasítás menetéről.

Az alkalmasítási eljárás folyamán az örökbefogadni szándékozók pszichológiai alkalmasságát is megvizsgálják. Szakember vizsgálja az örökbefogadók motivációját, a neveléssel kapcsolatos elképzeléseit, az életkorát (a várakozási idő szempontjából) és személyiségét. Azt is megnézik, hogy a gyermek harmonikus nevelését, fejlődését előreláthatólag tudják-e biztosítani az örökbefogadók, nem szenvednek-e a gyermek ellátását akadályozó testi, érzékszervi, értelmi fogyatékosságban, alkohol vagy kábítószer-függőségben, pszichotikus betegségben.Vissza a lap elejére