Terhes lettél? - Magzatfejlődés

A babáról

Tudod, hogy hanyadik hétben vagy? Kíváncsi vagy, hogy mit „tud” már a babád? Az alábbi néhány pontban összefoglaltuk a magzat fejlődésének főbb állomásait:

A fogantatás pillanata: Az érett petesejt találkozik a hímivarsejttel és megtermékenyül, az anyai és apai kromoszómák egyesülnek. Ebben a pillanatban az Élet elindul. Egy egyedülálló és soha meg nem ismételhető embert hoznak létre.

3. hét: Az apró emberi lény már egy csírázó babszemhez hasonló, 3 mm hosszúságú. Ekkor jelennek meg a szemek, a gerincvelő, az idegrendszer, a tüdő és az emésztőrendszer kezdeményei. Verni kezd a szívkezdemény, ami egyre magabiztosabban működik.

4. hét: A baba már 5 mm hosszú.

5. hét: A baba már 12 mm hosszúságú, és láthatóak kis kar-kezdeményei, mint apró nyúlványok. Ekkor fejlődik ki a szaglás és az ízlelés.

6. hét vége felé elkezd mozogni (de ezt csak a 18. hét körül érzi az anya).

8. hét: Kifejlődnek az ujjak, a baba képes ökölbe szorítani a kezét, szopni kezdi az ujját. Már minden szervrendszere működik. Megjelennek a tejfogak csírái. Ébrenléti és alvási szakaszok váltakoznak és agyhullámok is kimutathatók. Kialakulóban vannak az első idegpályák.

10. hét: A magzat már az emberi élőlény kicsinyített mása. Körülbelül egy felnőtt hüvelykujjával azonos méretű. Száját nyitni és csukni tudja. Már az arcvonásai is felismerhetők.

11. hét: Körülbelül 6-8 cm hosszú. Karjait nyújtogatja, rúgkapál és úszkál a magzatvízben. Szervrendszereinek működése egyre tökéletesebb.

12. hét: A kezek és lábak kialakulnak, az ujjlenyomatok is bevésődnek a bőrbe, mely alapján azonosítható. Ráncolni tudja a homlokát, fintorog, csücsöríti ajkait.

13-14. hét: Elkezd a magzatvízből kortyolgatni, így készül a méhen kívüli életre, amikor majd önállóan kell lélegeznie és ennie. Kialalkulnak a hangszálai. Szája néha sírásra görbül. Több örökölt külső tulajdonság ekkor már felfedezhető.

16. hét: A baba már kb. 16 cm hosszú. Már egyértelműen megállapítható, hogy fiú vagy lány. Keze fogásra képes, tud úszni és bukfencezni. Hallja édesanyja szívverését és hangját.

18. hét: Már kb 23 cm hosszú és 400 gramm. Kialakulnak a szempillák és felismerhetők a körmök. Szabadon mozog az anyaméhben, rugdos és nyújtózkodik. Rúgásai azonban olyan gyengék, mint a pillangó szárnycsapásai. Az ismételten várandós édesanyák gyakrabban megérzik már ezt a finom mozgást is.

20. hét: Körülbelül 25 cm-es, megerősödnek mozgásai, és a rúgásokat már a legtöbb édesanya jól érzékeli. Testén fehér kenőcsös máz képződik, ez óvja bőrét a víztől.

24. hét/6. hónap: Már 30 cm hosszú. Szorosan összegömbölyödik, térdét felhúzza csaknem az álláig, karjait maga előtt keresztbe teszi, fejét előre hajtja a mellkasára. Már jól hall, a hangos zajoktól megijed, összerezzen. Innen kezdve már működőképes a tüdeje is.

7. hónap: Kinyitja a szemét, lépegető mozdulatokat tesz.

8. hónap: Már minden testrész és szerv kifejlődött. Kezdenek kialakulni a zsírpárnák, amelyek melegítik majd a megszületés után.

9. hónap: Kevesebbet rúgkapál, hiszen már szűkös számára a hely. Készülődik a megszületésre.

/forrás: EszCsM „Az élet csoda” című kiadványa/

Vissza a lap elejére