Nyílt örökbefogadás

A nyílt örökbefogadás során a baba azonnal az örökbefogadó családhoz kerülhet, ha a vér szerinti szülők lemondanak szülői jogaikról. A vér szerinti szülők és az örökbefogadók megismerik egymást, beszélgethetnek a babáról, ami később akár segíthet a gyermekkel felmerülő nehézségek megoldásában (pl. ha a vér szerinti anya kis termetű, nem kell izgulni, hogy csecsemőként nem „teljesíti” a könyvekben leírt súlyminimumot; vagy ha a vér szerinti szülők egyike nagyon mozgékony, elképzelhető, hogy gyermekük is az lesz).

A nyílt örökbefogadás az arra illetékes gyámhivatalon keresztül zajlik, civil szervezetként csak ennek előkészítését, és a lelki segítségnyújtást vállalhatjuk. Ennek keretében kapcsolatban állunk örökbefogadásra váró házaspárokkal, akiknek rendszeresen programokat szervezünk, hogy jobban megismerhessük őket és lehetőséget biztosítsunk, hogy ők is megismerhessék egymást. A nálunk jelentkező kismamáknak pedig diszkréten segítünk problémáik megoldásában, a gyermek megtartását szolgáló alternatívák nyújtásában, és ha úgy döntenek, gyermekük örökbeadásában.

Mivel a kismamák gyakran megnyugszanak, ha tudják, hogy kihez kerül gyermekük, támogatjuk, hogy már a szülés előtt megismerkedjenek, mindig szem előtt tartva, hogy az anyának nem kötelező lemondani a gyermekéről, még ha meg is ismerte már az örökbefogadókat.


Vissza az lap elejére