Az abortusz - PAS

Az abortusz után

Az abortusz után jelentkező lelki sebek (post-abortus-syndroma) gyógyítására van megoldás. Segítünk neked olyan szakembert találni, aki segíthet a problémád megoldásában. Hívj minket, hogy segíthessünk!

Az abortusz lelki következményei

Szomorúság és fájdalom

Ezeket az érzéseket nehéz feldolgozni, mert (1) a nőnek része van a fájdalom okának kialakulásában, (2) nincs lehetősége látni vagy érinteni a gyermek holttestét, meggyászolni halálát; (3) gondolkodását a közkeletű "ez a valami nem is volt gyermek" gondolat uralja, ezt sugallja környezete is; (4) nincs, aki meghallgatná fájdalmát. Ha nem gyógyul meg a belső seb, a nő félelmekkel küzd, apatikussá és ingerlékennyé válhat. A fel nem dolgozott fájdalom depresszióhoz vezethet, ami megzavarhatja az immunrendszer működését.

Bűntudat

A közgondolkodás szerint az abortusz nem gyilkosság. Mégis, minden nőnek a szívébe van írva, hogy az abortusz egy megfogant gyermek életét veszi el, még akkor is, ha tudatosan nem ezt vallja. (A 8-12 hetes magzatról sok nő tudja, hogy jól elkülönült szervrendszerekkel, dobogó szívvel, összehangolt működéssel, fájdalomérzékeléssel bíró emberi lényről van szó.) Az elnyomott bűntudat következményei: szomorúság, sírás, negatív gondolkodás, pesszimizmus, önvád, önelutasítás. Mindez valaki másra kivetítve pedig gyűlöletet kelt az illető ellen (a gyermek apja, az orvos, a férfiak, a gyermeket vállaló nők ellen). Ebből fakad a takarítási mánia: piszkosnak érzi magát, ezért a környezetét takarítja.

Megismeri saját aggresszivitását. Fél attól, hogy újra megismétlődik, és újra bajt fog okozni valakinek. Ennek következménye a kényszeres ellenőrzés (vízcsapok, gázcsap).

Bizalmatlanná válik önmagával és másokkal szemben.

Elutasítottság érzés

Önmagát lebecsüli, úgy érzi, hogy másoknak nem fontos, nem szeretik. Emiatt kényszeresen - szinte az elviselhetetlenségig - ragaszkodik néhány emberhez.

Haragot érez önmaga, az orvos és azok ellen, akik az abortuszt tanácsolták vagy nem ellenezték azt.

Bosszúvágy

Úgy gondolja, hogy akikre haragszik, azokon bosszút kell állnia, és akkor "minden jó lesz".

A hormonális ciklus hirtelen megszakadása

A várandósság a hormonháztartás megváltozásával jár, ami rendszerint a szoptatás végére helyreáll. Az abortusz következtében viszont hirtelen megszakad ez a természetes folyamat, "fejreállhat" a hormonháztartás. Következményeként nő a mellrák és a depresszió kockázata.

Évforduló-reakció

Az abortusz évfordulóján, és azon a napon, amikor a gyermek megszületett volna, a harag és a fájdalom sokkal erősebb.

Alvászavarok, rémálmok

Sokan nem alszanak jól, rémálmaik vannak, esetleg az elvetett magzatról álmodnak.

Szülői szereppel kapcsolatos problémák

Azok a nők, akiknek abortuszuk volt, nehézségekkel küzdhetnek későbbi gyermekeik felnevelésével.

A tragédia újrajátszása

Akinek volt már abortusza, könnyebben vállalja újra a folyamatot, mint az, akinek nem volt. Sokan ezzel szeretnék bizonyítani, hogy az normális dolog.

Depresszió

Kétségbeesésében öngyilkosságot kísérelhet meg a nő.

Más pszichés panaszok:

- félelem a kismamáktól, kisgyermekektől.

- összpontosítási nehézségek, hiperaktivitás, emlékezetkiesés.

- szexuális nehézségek: frigiditás vagy promiszkuitás.

- függőségi betegségek kialakulása: drog, alkohol, gyógyszerfüggés.

- önértékelési zavarok.Vissza a lap elejére